Carboard-bedrukken

Bedrukken van cardboards

Je hebt ongetwijfeld VR headsets gezien, de meeste daarvan zijn “smartphone houders”. Dat zijn eenvoudige gadgets van karton of kunststof waar je een standaard smartphone in kunt steken. Een smartphone is eigenlijk een compacte computer met een ingebouwd beeldscherm en geluid, ideaal om een eenvoudige VR headset mee te maken. De gyroscoop is een belangrijk onderdeel dat rondkijken in de VR omgeving mogelijk maakt. Je kunt de Cardboard houders laten bedrukken met je eigen logo, huisstijl of andere afbeelding. Hoe kun je hier als bedrijf, organisatie, vereniging of stichting gebruik van maken?

Wat is een Google Cardboard?

In een artikel over Cardboard houders mag de naam Google niet ontbreken. In 2014 waren zij het eerste bedrijf die een kartonnen smartphone houder als weggevertje gebruikten tijdens de Google I/O conferentie. Het bleek een doorslaand succes, in twee jaar tijd werden er maar liefst 10 miljoen exemplaren van verkocht. Google bracht zelf ook een aantal apps uit voor deze houder, evenals een API waarmee third-party ontwikkelaars zelf ook content kunnen produceren.

Zijn alle smartphone houders hetzelfde?

De Google Cardboard uit 2014 was een heel eenvoudig stuk karton met twee kunststof lenzen, meer niet. Omdat het niet mogelijk was het beeldscherm aan te raken kon je alleen navigeren door naar een interactief object te staren, of je moest een losse controller gebruiken. Dit werd in de tweede versie opgelost met een eenvoudig magneetje waarmee je een “capacative” knop had, dit gaf de gebruiker een verhoogde mate van interactie. Naast Google zijn er volop andere bedrijven die zelf Cardboard houders op de markt brengen, uiteindelijk werkt de content onafhankelijk van de houder. Je zou bij wijze van spreken twee kunstof lenzen in een schoenendoos kunnen plaatsen, en je hebt een VR headset.

Naast de kartonnen houders heb je ook veel kunststof smartphone houders die verkocht worden in elektronica zaken en speelgoedwinkels. Soms hebben ze headstraps, een zachte vulling of andere toeters en bellen, toch zijn ze functioneel allemaal gelijk. Dat is niet het geval bij de Samsung Gear VR en de Google Daydream View headsets, deze houders werken met een beperkt aantal smartphones en maken gebruiken van eigen software.

Hoe werkt Cardboards bedrukken?

De Cardboard houder is een ingenieus stukje design, een plat stuk karton is te vouwen tot een rechthoekige houder voor nagenoeg elke smartphone. Er zijn twee uitsparingen voor de kunststof lenzen, die zijn belangrijk om het beeld juist weer te geven. Net als elk stuk karton is het mogelijk deze vouwplaat te bedrukken in elke gewenste kleur, of met een opvallende opdruk. Dit ontwerp wordt dusdanig vervormd zodat de afbeelding na constructie optimaal naar voren komt. Een bedrijf wil uiteraard dat het logo prominent zichtbaar is voor alle omstanders, en niet in de vouwen van het karton verdwijnt. Er zijn bedrijven die zich hebben toegelegd op het bedrukken van Cardboard houders met prachtige resultaten.

De mogelijkheden van bedrukte Cardboards

Ze zien er leuk uit, maar zonder de juiste toepassing is een Cardboard niet meer dan een stukje karton dat in de papierbak zal belanden. Hier zijn een aantal praktische toepassingen die al veel gebruikt worden in het bedrijfsleven:

  • Beurzen: Tijdens beurzen kun je elke vierkante meter optimaal gebruiken door VR beelden aan de bezoekers te laten zien. Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag even een kijkje nemen. Kijken naar VR gebruikers is haast net zo interessant als zelf kijken, je zult direct geïnteresseerde bezoekers naar de stand lokken. Omdat de kosten laag zijn geef je de Cardboard houder vervolgens mee naar huis als promotie artikel.
  • Evenementen: Tijdens muziekfestivals en zelfs tijdens concerten en opera’s worden Cardboard houders uitgedeeld aan het publiek. Zo kun je vanaf de achterste rij via een lokaal netwerk en een 360 graden camera de show vanaf het podium bekijken. De houder gaat na het festival in de rugzak mee naar huis ter promotie voor de volgende editie.
  • Touroperators: Als er één sector is waar de concurrentie hoog is, en waar VR content ideaal is om te gebruiken is het wel de toerisme sector. Een foto van de Malediven is leuk, maar een virtuele rondleiding vanaf de hotelkamer tot in het sprankelende water is echt een blikvanger waarmee je zult scoren. En later kunnen jouw klanten hun eigen panorama foto’s via dezelfde Cardboard met opdruk bekijken.
  • Multimedia: De New York Times was één van de eerste kranten die de potentie van Virtual Reality voor hun lezers onderkende. Ze maakten enkele indrukwekkende 360 graden documentaires, en gaven al hun leden een gratis Cardboard houder met NYT opdruk. De Britse Guardian nam dit concept snel over en heeft hiervoor zelfs een VR divisie opgericht. Nieuwe media helpt oude media relevant te blijven, en de overstap naar de digitale maatschappij te maken.

Geen Cardboard zonder content

Uiteindelijk staat of valt een Cardboard campagne met de juiste content. Je kunt als organisatie investeren in custom apps, besef wel dat dit soort content honderdduizenden euro’s kan kosten, of zelfs miljoenen. Leuk voor de Red Bull’s en Absolut Vodka’s van de wereld, minder interessant voor een vereniging in Lisse. Toch zijn er volop alternatieven om kwalitatief hoogwaardige content te bieden aan de doelgroep:

  • Panorama fotografie: Met een normale smartphone en een panorama fotografie app kun je prachtige panorama foto’s maken. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden, met de Cardboard Camera app van Google kun je niet alleen 360 graden foto’s maken, ze worden weergegeven in 3D en hebben zelfs geluid.
  • Virtuele Tours: Ga een stap verder met deze panorama foto’s en combineer ze tot virtuele tour. Ideaal om toeristen vooraf een rondleiding te geven, perfect voor makelaars die een huis op interactieve wijze willen presenteren. De software is eenvoudig om te gebruiken, en er zijn bedrijven die tegen betaalbare tarieven VR tours maken.
  • 360 Graden video: Met een camera die voorzien is van een 360 graden lens, of een combinatie van lenzen is het mogelijk videobeelden op te nemen waar je met een Cardboard in rond kunt kijken. Deze camera’s starten vanaf zo’n honderd euro tot tienduizenden euro’s. Je kunt ze kopen, huren of je schakelt een professioneel productiebedrijf in. Als alternatief kun je prachtige 360 graden video’s vinden op YouTube, en daar een playlist van maken die aansluit bij jouw boodschap.

Het bedrukken van Cardboards is een effectieve manier om de doelgroep aan te spreken en aan te zetten tot actie. De kosten liggen betrekkelijk laag, de engagement ligt zeer hoog. Informeer naar de mogelijkheden om je eigen Cardboard houder te laten bedrukken.

 

Tags

Over de auteur


Redactie

Redactie

Onze redactie zet het liefste overal zijn naam op. Of het nu gaat om bedrukken, borduren of graveren... Bedruk.net