Te koop: bekers van Siza bij Rijksmuseum

bekers

In het Rijksmuseum in Amsterdam kun je vanaf nu ook porseleinen bekers kopen waar cliënten van Siza, in samenwerking met een ontwerper, de hand aan hebben gelegd. Siza is een organisatie die mensen helpt met een beperking. De bekers zijn gemaakt in diverse activiteitencentra in Arnhem en Rheden en gedesigned door ontwerper Sander Luske uit Arnhem. Wellicht worden er in de toekomst ook bekers van karton ontworpen, zodat grote mensen/bedrijven die graag kartonnen bekers drinken ook van een mooi design kunnen profiteren.

Rembrandt van Rijn

Ontwerper Luske heeft zichzelf laten inspireren door een kunstenaar. De ontwerpen zijn gebaseerd op doeken van Rembrandt van Rijn uit 1634. Hierop stonden twee huwelijksportretten afgebeeld van een paar genaamd Oopjen Coppit en Marten Soolmans. Zij droegen zwarte kleding met een opvallende witte kraag van kant. Dit detail heeft Luske gebruikt tijdens het vormgeven van de beker en het espressokopje. Je ziet de kraag terug in de rand van de beker en het kopje.

Design x Ambacht

Dit is niet de eerst keer dat Siza samenwerkt met kunstenaars en de producten aan de man brengt. De stichting genaamd, Design x Ambacht, is al enkele jaren mee met dergelijke projecten met als doel de nadruk bij de cliënten op talent te leggen en vaardigheden te ontwikkelen en niet de beperkingen. Hoewel de producten uiteindelijk wel verkocht worden, heeft de organisatie geen winstoogmerk. Het is immers een stichting en het gaat echt om het ontwikkelen van vaardigheden, niet om winst maken. Alle winst die eventueel gemaakt zou worden, gaat weer terug in de stichting om nieuwe ontwerpers te verleiden mee te doen aan het project.

Prijzen

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen nu al de bekers en kopjes bestellen in de museumwinkel van het Rijksmuseum, die een bestelling hebben gedaan van een paar honderd bekers en koffiekopjes. Vorige week zijn de cliënten van Siza al langs geweest om te zien hoe hun producten staan te pronken in de schappen na een jaar hard werk. Voor een beker betaal je € 11,95 en een koffiekopje kost € 9,95.

Over de auteur


Daan Voogsheerd

Daan Voogsheerd