Bedrukte gehoorapparaat om gehoorverlies tegen te gaan

Verlies van gehoor komen we allemaal wel eens vroeg of laat tegen. Het kan zijn dat je verkouden bent of een oorontsteking onder de leden hebt maar jouw verlies van gehoor kan ook door ouderdom of beschadiging komen. In deze gevallen is het niet ongedaan te maken waardoor je voor oplossingen moet zoeken die je kunnen helpen om toch nog goed te kunnen horen. Bedrukte gehoorapparaten kunnen uitkomst bieden.

Hoe werkt het oor?

Niet iedere gehoorbeschadiging geholpen kan worden is het verstandig om je gehoor te beschermen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Kijk dus eens voor een gehoorbescherming op maat. Voornamelijk op plekken waar gewerkt wordt met hoge tonen zoals machines. Maar ook als je op stap gaat kan een bedrukte gehoorbescherming op maat je goed helpen.

Voordat je jouw oren kan beschermen is het natuurlijk handig om te weten hoe het oor en het verlies van het gehoor werkt. Zoals we allemaal wel weten hebben we een oorschelp die het geluid opvangt. De trillingen van het geluid gaat door de gehoorgang en komt dan bij de trommelvlies en middenoor terecht. Hierna gaan de trillingen door het slakkenhuis. Hier bevinden zich de trilhaartjes, die de trillingen van het geluid doorgeven aan het gehoorzenuw.

Zodra het signaal van het geluid in je hersenen terecht is gekomen kan je dus horen. Bij de meeste mensen gebeurt dit allemaal in een paar microseconde maar het kan ook zijn dat dit langer duurt of helemaal niet meer werkt. De trilhaartjes in het slakkenhuis zijn een heel belangrijk onderdeel, deze zorgen er dus eigenlijk voor dat je kan horen. Wanneer deze beschadigt raken krijg je dus gehoorverlies.

Voorkomen beter dan genezen

Om dus te voorkomen dat je gehoorschade krijgt moet je jezelf voor geluid beschermen, door eventueel bedrukte gehoorbescherming op maat te dragen. Wanneer je oortjes in hebt is het dus verstandig om het geluid niet te hard te zetten. Wanneer je op een plek werkt waar veel met harde geluiden en tonen wordt gewerkt, moet je een gehoorbescherming dragen die het geluid dempt en je oren dus beschermen. Wanneer je veel van concerten houdt kan je hier natuurlijk nog steeds van genieten maar doe dit wel zo ver mogelijk van de geluidsboxen.

Over de auteur


Redactie

Redactie

Onze redactie zet het liefste overal zijn naam op. Of het nu gaat om bedrukken, borduren of graveren... Bedruk.net