textiel bedrukken

Maak Jouw Stijl Uniek: Bedruk Je Eigen Hoodie of Textiel! 

Winkels liggen vol met allerlei soorten verschillende kledingstukken. Er zijn allerlei ontwerpen te vinden, maar je eigen ontwerp ligt er zeer waarschijnlijk niet bij. Maar wist je dat textiel met je eigen bedrukking zeker wel mogelijk is. De mogelijkheden, kosten en de vraag of/ hoe je het zelf moet doen komen allemaal aan bod. 

Wat is textiel precies? 

Textiel is alles dat al geweven is. Vroeger werden de geweven stoffen bedoelt als het ging om textiel, maar tegenwoordig wordt textiel veel ruimer gebruikt. Textiel is een materiaal dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). 

Veel kleding is dus textiel, denk aan T-shirts, polo’s, truien, jassen, maar ook sjaals, petten of fleece dekens zijn onder de noemer textiel te categoriseren. Als het maar een product is, dat geweven is met meerdere draden. 

Textiel bedrukken, zelf doen of uitbesteden? 

Mocht je zelf textiel willen bedrukken, dan kan je de uitdaging aangaan dit zelf te doen. Om te beginnen de juiste apparatuur nodig. Je zou voor het bedrukken van textiel een snijplotter moeten aanschaffen, dit apparaat is voor beginners het beste voor gebruik.  

Een snijplotter is een soort van printer zonder printknop, maar met een mesje. Met dit mesje kan de machine de gewenste ontwerpen uitsnijden uit textielfolie. Eenmaal uitgesneden pers je het op zo’n manier dat je makkelijk zelf simpele ontwerpen kan drukken.  

Een heleboel werk dus, maar moeilijk om een design mee te ontwerpen. Aangezien je werkt met een snijder, zijn de mogelijkheden qua ontwerp helaas niet eindeloos. Via online programma’s is er veel meer mogelijk. Dus wil je digitaal je ontwerp maken dan kan je dit ook gewoon online op je hoodie laten bedrukken, dit scheelt trouwens ook een aardige bak met tijd en moeite.  

Kostenplaatje: DIY vs. Uitbesteden  

Mocht je van plan zijn zelf textiel te bedrukken, heb je dus de juiste apparatuur nodig. Dit brengt natuurlijk wel aardig wat kosten met zich mee. Voor een simpele, goedkope snijplotter ben je al snel 250 euro kwijt en dan heb je alleen de snijplotter zonder materiaal.  

Als je textiel laat bedrukken, bijvoorbeeld een hoodie, ben je voor 11,97 al klaar. En het kost je ook nog eens minder moeite. Dus ga je voor duur en moeilijk? Of Goedkoop en makkelijk? Het ligt volledig aan wat jij leuk vind en kwijt wilt zijn voor gedrukt textiel. 

Jouw design, op jouw kleding 

Wil je dus een hoodie bedrukken of een andere product wat bestaat uit textiel bedrukken? Je kan het zelf doen, maar dit kost je wel meer geld en natuurlijk tijd. We raden dit dan ook aan voor de echte hobbyisten.  
 
Anders is het makkelijk om het te laten bedrukken. Je kan online ontwerpen insturen voor allerlei producten, zodat je wens alsnog in jouw handen ligt. 

Over de auteur


Redactie

Redactie

Onze redactie zet het liefste overal zijn naam op. Of het nu gaat om bedrukken, borduren of graveren... Bedruk.net